Elsőként magyar betegek kaphatják a Covid okozta citokinvihar elleni terápiát

Elsőként magyar betegek kaphatják a Covid okozta citokinvihar elleni terápiát

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel nagy eséllyel meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat. Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a növekedés.hu-nak elmondta: ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.
Míg az új típusú koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel. Ezt pedig nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokin vihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében.
Mint a kutató a növekedés.hu-nak magyarázta: a folyamat lényege, hogy a citokinek – amelyek egyébiránt az immunválasz során az információtovábbításban és az immunválasz szabályozásában is szerepet játszanak – egy öngerjesztő, visszafordíthatatlan folyamat során megakadályozzák az immunrendszer normális működését. A szervezet tulajdonképpen elveszíti az irányítást e felett az egyébként rendkívül hatékony védekező mechanizmus felett. Baranyi Lajos ezért egy olyan hatóanyagot fejlesztett, amellyel kontroll alá vonható a citokin vihar. A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe. Ezek nem mérgezőek, toxikus bomlástermékük sincs, mindössze néhány óra alatt elbomlanak, tehát nem terhelik az immunrendszert, ugyanakkor lefojtják annak túlaktiválódását. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni ki velük szemben rezisztencia.
A magyar származású kutató a terápiát az Egyesült Államokban fejlesztette ki, és az ott elvégzett labor- illetve állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult. Tesztelték továbbá egy – korábban, szintén magyar kutatókkal közösen kidolgozott és az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA által ajánlott – módszerrel is, amellyel mesterséges körülmények között lehet modellezni az emberi szervezetben lejátszódó citokin vihart. A kezelés abban is sikeres volt. Baranyi Lajos ezt követően az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását (ez utóbbi az európai uniós bejegyzéshez szükséges), és megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el.

Cím: Elsőként magyar betegek kaphatják a Covid okozta citokinvihar elleni terápiát
Weboldal: PharmaOnline
Szerző: nincs feltüntetve (Forrás:Növekedés.hu)
Fetöltés ideje: 2020. szeptember 07. 07:53
Letöltés: 2020. október 1. 10:04.
Link: http://pharmaonline.hu/kutatas/cikk/elsokent_magyar_betegek_kaphatjak_a_covid_okozta_citokinvihar_elleni_terapiat

Top