Biotechnológiai szekció

cikkek


 

  A VÉDETTSÉG Egyesület Biotechnológiai Szekciójának létrehozásának szükségességét az a trend alapozta meg, hogy a kirobbanó tudományos fejlődés az utóbbi több mint 3 évtizedben a biotechnológiát a gyógyszergyártásban is egyre jobban előtérbe helyezte.

  A gyógyászati biotechnológia világszerte mindezidáig már több mint 350 millió embernek segített betegségek megelőzésében vagy gyógyításában. Napjainkban már körülbelül a gyógyszerek 50%-a biotechnológiai gyógyszerek közé tartozik. 1

Mi a biotechnológia

  A görög „bios” (minden, ami élő) és a „technikos” (emberi tudás és képesség) szavak összetételéből alakult és elnevezése magyar tudós, Ereky Károly nevéhez fűződik, amelyet először 1918-ban publikált.2

  Az OECD (2005)3 általános érvényű definíciója alkalmas a biotechnológia technológiai szempontú meghatározására: „A biotechnológia a tudomány és technológia alkalmazása élő szervezeteken, azok részein, termékein vagy modelljein azzal a céllal, hogy megváltoztassunk élő vagy élettelen anyagokat tudás, termékek vagy szolgáltatások létrehozásáért.”
Modern biotechnológiai technikának számítanak a molekuláris- és sejtbiológia, biokémia (DNS/RNS, fehérjék, metabolitok, enzimek), mikrobiológia (vírusok, baktériumok,gombák), géntechnológia, immunológia, valamint a bioinformatika.

Mivel foglalkozik a VÉDETTSÉG Biotechnológiai Szekciója

  Mi elköteleztük magunkat arra, hogy a biotechnológia hasznosságával kapcsolatos ismereteket terjesszük illetve, hogy emeljük iparágunkkal kapcsolatos ismereteket és tudást gyarapítsuk e területen. Célunk, hogy Magyarországon is olyan pozitív környezet jöhessen létre, ahol iparágunk felvirágozhat.
Elkötelezettek vagyunk a biotechnológiai gyógyszergyártással kapcsolatos kommunikáció és párbeszéd fejlődésében minden érdekelt bevonásával.

 

Cikkek

Korábbi Cikkek

Top