Immunválaszt erősítő molekula a rák ellen

Kanadai kutatók olyan molekulára bukkantak, amely a felerősíti a T-limfociták immunválaszát a rosszindulatú tumorok ellen.

A Centre de Recherche de l’Hôpital Maisonneuve-Rosemont (CR-HMR) és az Université de Montréal, kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a Rasal1 GTP-áz aktiváló fehérje felerősíti a T-limfociták malignus tumorokkal szembeni immunválaszát, és hatásosan csökkentette bizonyos tumorok méretét.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Youg Raj Thaker et al, GTPase-activating protein Rasal1 associates with ZAP-70 of the TCR and negatively regulates T-cell tumor immunity, Nature Communications (2019).

Az onkológiában az immunterápiás készítmények jelenleg gyakran használt hatásmechanizmus-típusa, hogy a T-sejtek válaszának elősegítése érdekében bizonyos jelátviteli útvonalakat blokkolnak (pl. PD-1). Egy alternatív megközelítés szerint azonban megcélozhatók azok a negatív hatású jelátviteli útvonalak, amelyek limitálják a T-sejtek tumor-neoantigénekre adott válaszát.

A kutatócsoport a Nature Communications hasábjain arról számolt be, hogy sikerült egy olyan új TCR-ZAP-70 kötő fehérjét azonosítaniuk (Rasal1), amely a rákos sejtek antigénjeinek detektálásáért és a válasz kiváltásáért felelős. Az új molekulára alapozva egy olyan új immunterápiás módszert fejlesztettek ki, mely a T-sejtek hiperaktiválásával képessé teszi őket arra, hogy a tumorokba hatolva megtámadják azokat. Állati modellszervezeteken alkalmazva jó eredményeket értek el melanóma és limfóma kezelése során, és hamarosan megkezdik a humán klinikai vizsgálatokat is.

A felfedezés áttörő jelentőségű lehet, mivel a szervezet saját immunrendszerét használja a daganatok leküzdésére. Ezen felül a módszer segíthet fokozni annak az új CAR-T sejtterápiának a hatásosságát is, amelyet jelenleg a Hôpital Maisonneuve-Rosemont betegeinek kezelésében alkalmaznak.

 

Cikk címe: Immunválaszt erősítő molekula a rák ellen

Szerző: K. M.

Weboldal: Pharma Online

Feltöltés ideje: 2019. november 05. 05:20

Letöltés: 2019.11.24.21:10

Link: http://pharmaonline.hu/kutatas/cikk/immunvalaszt_erosito_molekula_a_rak_ellen

Top