Kérgesedő kötőszövet – a szkleroderma

A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg – az életszerű működést lehetetlenné tevő módon – a szisztémás szklerózis nevű krónikus, autoimmun betegség. Az érintetteknél a test különböző pontjain – akár a létfontosságú szervekben (például a tüdőben, szívben, vesékben) – megvastagodik, hegesedik a kötőszövet, ezáltal e ritka kór megjelenése rontja az egészségi állapotot, sőt az életet is fenyegetheti.

Becslések szerint mintegy 2,5 millió embert diagnosztizáltak szklerodermával (scleroderma) a világon, de szakemberek szerint az állapot, a tünetek változatossága miatt sokszor félrediagnosztizálják a kórt, így az érintettek száma a ma nyilvántartott adatoknál valószínűleg jóval magasabb. Rájuk, különösen a még fel nem ismertek csoportjába tartozókra, családjukra gondolva rendezik meg 2011 óta minden évben június 29-én hazánkban is a ’Scleroderma Világnap’-ot, hogy széles körben, többek számára váljanak ismertebbé e ritka betegség jellemzői, illetve a kezelés mibenléte. Az ellátók (orvosok, nővérek, gyógytornászok) és a betegeket képviselők (FESCA – Európai Scleroderma Szervezetek Szövetsége) közös célja azt elérni, hogy a lakosság tájékoztatása révén az érintettek mielőbb diagnózishoz jussanak.

Az elnevezés két görög eredetű szóból származik: kemény (sclero) és bőr (derma) – ugyanis a kórállapot egyik legszembeötlőbb tünete a bőr megvastagodása. Összetett betegségről lévén szó, több fajtája létezik – különféle tünetek kíséretében, több szervrendszert érinthet. Súlyossága függ attól, hogy a szervezet mely részét érte támadás, illetve hogy ez milyen mértékű.

A betegség tüneteiről, típusairól, kezeléséről, valamint kilátásairól a WEBBeteg.hu eredeti cikkében, azaz itt olvashat.

 

Cikk címe: Kérgesedő kötőszövet – a szkleroderma
Weboldal: WebBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró
Feltöltés ideje: 2019.06.28 17:05
Letöltés: 2019. 07.18. 23:00
Link: https://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/24036/scleroderma

Top