Új készítmény a rákos sejtek célzott elpusztítására

A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatói egy olyan nanorészecskés szelektív gyógyszert fejlesztettek ki, melynek közvetlenül a tumorok belsejébe történő befecskendezésével távol tarthatóak az egészséges szövetektől az éppen megcélzott ráksejtek, írja a Liner.
Az LMU tudósai speciális, amorf alakú, porózus, lipidréteggel bevont nanoméretű kapszulákat hoztak létre. Ezek a részecskék könnyedén be tudnak jutni a tumorokba anélkül, hogy túlzott reakciót váltanának ki az immunrendszerből, így az egészséges sejtek védve maradhatnak, írja a Liner.
Amint a részecskék bekerültek a daganatokba, a lipidréteg szépen lassan feloldódik, a benne található kalcium és citrát tartalmú hatóanyagok pedig elkezdik kifejteni a hatásukat.
Az eljárás kulcsa természetesen a szelektivitás – miközben a részecskék az egészséges és ráksejtekbe egyaránt képesek behatolni, a lipidbevonat kizárólag a tumorok belsejében bomlik szét. A tudósok egyelőre nem tudják, mi állhat a jelenség hátterében, azonban laboratóriumokban tenyésztett sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy a mechanizmus működik.
Két hónapig tartó terápia után semmilyen mellékhatások nem jelentkeztek, ezért elképzelhető, hogy a jövőben embereken is tesztelhetik majd az új módszert

Cím: Új készítmény a rákos sejtek célzott elpusztítására
Szerző: nincs feltűntetve
Weboldal: Pharma Online
Feltöltés ideje: 2020. december 23. 06:03
Letöltés: 2021. január 5. 18:54
Link: http://pharmaonline.hu/kutatas/cikk/uj_keszitmeny_a_rakos_sejtek_celzott_elpusztitasara

Top